Szerkesztői üzenetek

VISSZHANG - LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.

Kérdezték az olvasók, miért nem foglalkozott az ÉS a múlt heti könyvhéttel. Eddig minden évben kiemelt könyvheti összeállítást adtunk. Közöltük neves írók könyvheti megnyitóit, a könyvhétre megjelenő könyvek teljes listáját, közreadtunk információkat fontos eseményekről, és 10–15 frissen megjelent könyvről már a könyvhét péntekén recenziót olvashatott, aki a lapot megvette.

A könyvünnep lényege, hogy ­– legtöbbször – a budapesti Vörösmarty téren és sok más városban könyvheti sátrak állnak, a kiadók ott árulják frissen megjelent könyveiket, az olvasók reggeltől estig dedikáltatnak, a színpadokon pedig zajlanak a bemutatók négy napon át (mert a könyvhét sose volt egy hét, hanem csak négy nap, idén szeptember 17. és 20. közt lett volna). Ám most mindez nem volt. A MKKE úgy döntött, nem rendezi meg. A júniusi könyvünnepet a járvány miatt őszre halasztották, majd most lefújták. „Az elmúlt napokban, mivel újra úgy tűnt, hogy romlik a járványügyi helyzet, ezért állásfoglalást kértünk dr. Müller Cecília országos tiszti főorvostól, aki válaszlevelében egyértelműen úgy fogalmazott, hogy a rendezvényt járványügyi szempontból nem támogatja” – nyilatkozott a MKKE elnöke. (Nem rendezik meg a 91. Ünnepi Könyvhetet, Litera, 2020. augusztus 24.) Sörfesztivált, borfesztivált, focimeccset, futóversenyt simán megrendeztek egész szeptemberben, a zárt térben lévő könyvesboltok is nyitva vannak (hál’ istennek), a szabad téren zajló könyvheti vásár viszont sajnos elmaradt. Kétségtelen, hogy nagy felelősségük van az ilyen jellegű rendezvények szervezőinek. Dr. Müller valószínűleg a maratoni futóversenyt sem támogatta, de az megvolt. Könyvhét viszont nem.

A könyvhét fontos eleme a könyvheti lista. Az idén ez sem volt. Az MKKE fölsorolta ugyan egy listán azokat az idén januártól megjelent könyveket, melyek akár egy könyvheti listán is szerepelhettek volna. De sok, a listán szereplő könyvről az ÉS-ben már régebben írtunk. Mi volna abban az ünnep, ha egy szeptemberi listán februári, márciusi vagy júniusi könyvek szerepelnek?

Sajnos, a könyvünnep az idén elmaradt.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024