SZURKOLJUNK!

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.

A német Robert Koch Intézet rizikóterületté nyilvánította Budapestet: azoknak, akik a Németországba történő beutazást megelőző 14 napban Budapesten tartózkodtak, két hétre házi karanténba kell vonulniuk. Az óvintézkedést egy hete, még az FC Bayern München–Sevilla Szuperkupa budapesti döntő előtt jelentette be a német intézet, bár a bajorok – ha csak 48 órát tartózkodtak itt – mentesülnek a karantén alól.

A bajor kormányfő is kétségbe esve kérte a szurkolókat, hogy ne utazzanak Budapestre: „a gyomrom görcsbe rándul, ha a Szuperkupára gondolok. Budapest kockázatos hely.”  Sőt a német csapat edzője sem értette, hogyan rendezhetnek meccset nézők előtt. A vezérigazgató is aggódott: „nem érdekünk, hogy fertőzöttek térjenek haza Budapestről, és észrevétlenek maradjanak”. A felkínált 3000 jegyből 900-at a német szurkolók végül nem vettek meg.   

A Sevilla szurkolói a 3000 jegyből kétezer-ötszázat visszaküldtek, a nagy kockázat miatt.  A járvány kirobbanása óta egyébként a budapesti az első olyan hivatalos UEFA-mérkőzés, amelyet nézők előtt tartanak.

Itthon szerencsére a 20 ezer néző egészsége miatt nem aggódott az országos tiszti főorvos, az operatív törzs és az MLSZ sem, sőt: a MLSZ a járvány elleni küzdelem résztvevőit jutalmazva 500 jegyet felajánlott az egészségügyben dolgozóknak. További örömet lehetett volna szerezni azzal, ha a spanyolok által visszaküldött 2500 jegyet és a németeknél megmaradt kilencszázat a lélegeztetőgépek technikusai, az idős­otthonok dolgozói és mondjuk a labdarúgás iránt fokozottan érdeklődő tanárok között osztották volna szét. 

Egyébként az UEFA – az Európai Labdarúgó-szövetség – azután, hogy Budapest rizikóterületté vált, felajánlotta a német szurkolóknak, hogy visszatérítik a mérkőzésre szóló jegyek árát, ha mégsem akarnak a döntőre jönni.

Az FC BAYERN München – vigaszágon – ingyenes PCR-tesztet is ígért  hazatérő szurkolóinak. A magyar eljárás ennél nagyvonalúbb: egy lépésben nagyjából tizenhétezer szurkolót tesztelnek, természetesen ingyen. Az újonnan megfertőződöttek számáról Müller Cecília országos tiszti főorvos szinte azonnal mindenkit tájékoztat.  

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 36. szám, 2021. szeptember 10.
LXV. évfolyam, 33. szám, 2021. augusztus 19.
LXV. évfolyam, 24. szám, 2021. június 18.
Élet és Irodalom 2022