UNALMAS

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 36. szám, 2020. szeptember 4.

„Európában nehezen értjük meg, hogy – az Egyesült Államokkal és Kínával ellentétben – nem vagyunk képesek gyökeresen megváltoztatni a játékszabályokat” – jelentette ki Orbán Viktor a Bledi Stratégiai Fórumon augusztus utolsó napján. A magyar miniszterelnök több európai kollégája társaságában hozzáillő szerénységgel nem említette meg, hogy az ő országa ebből a szempontból kivételnek számít.

A kormányfő egyúttal hangsúlyozta: „a magyar demokrácia minősége legalább olyan jó, mint a németeké vagy az olaszoké”. Itt emlékeztetnék arra, hogy született 2013-ban egy Tavares-jelentés, 2018‑ban pedig a Sargentini-jelentés, amely nem teljesen ezt támasztja alá. Az Európai Parlament mindkét dokumentumot nagy többséggel fogadta el. Az Európai Unió 27 tagállamának megválasztott képviselői (nem brüsszeli bürokraták) adták le voksukat.

A magyar fickó Bledben unalmas parlamenti demokráciának aposztrofálta országát. Talán azt tartja unalmasnak, hogy tíz éve minden elképzelését – ha szükséges – a parlament legkésőbb másnap elfogadja? Esetleg azt, hogy az önkormányzati választásokon az ellenzék még szerezhet fontos pozíciókat? Arról azért már tett egyet-mást, hogy ez utóbbi helyzetet a túloldalon ne nagyon élvezzék.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024