A LEGJOBB RENDEZŐ

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 35. szám, 2020. augusztus 28.

Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Szinház vezérigazgatóját igencsak irritálta, hogy Amerikában nem kapott elismerést.  A nyikhaj Alföldi Róbert már 2004-ben Portlandban, Oregon államban rendezte A velencei kalmárt, sőt, New Yorkban is vendégszerepelt.   

2015 novemberében aztán a diadalittas Vidnyánszky Kaliforniából tájékoztatta az MTI-t a szenzációs sikerről. „Saul fiáé a fődíj, Vidnyánszky a legjobb rendező a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon” –  harsogták a magyar fejcímek.

A filmfesztivált a kalandos életű, szépkorú Bunyik Béla producer szervezte, aki 1982 óta forgalmaz magyar filmeket az Újvilágban.  Bunyik jól ismeri a magyar filmeseket, kiváló kapcsolatokat ápol Koltai Róberttel, Kálomista Gáborral és a néhai Andy Vajnával is.  2011-ben az Orbán-kormány a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével hálálta meg szolgálatait.   

Hol vetítették Vidnyánszky díjnyertes, A szarvassá változott fiú című filmjét? Kiderül, hogy azt csupán egyszer, 2015. november 13-án mutatták be Los Angelesben. Angol nyelvű kritikákat nem találok. Furcsa.  

A hozzáértő zsűri viszont kiválónak találta a filmet. De kik voltak Bunyik zsűrijének tagjai? Megtalálom a névsort: Emilio Kauderer argentin zeneszerző, Gödrös Frigyes filmrendező, Robin Menken filmkritikus (kritikáit nem találom), Anna Donlon producer (úgy tűnik, videójátékokat készít) és Brian Olea rádiós személyiség. Olea neve felkelti az érdeklődésemet, mert neve olyan filmekben bukkan fel, mint The Girls Next Door (A lányok a szomszédból) vagy a Playmate Pajama Party (Playmate pizsamaparti).  

Nagyszabású kaliforniai díjátadó is volt, azt Kálmán László főkonzul szervezte.  Ott volt Nemes Jeles Lász­ló és Röhrig Géza is.  Wa­shing­ton­ból eljött Szemerkényi Réka akkori nagykövet, valamint Budapestről a fideszes Halász János képviselő, akinek „szívügye” a Vidnyánszky-film. Szemerkényi nagykövet elmondta, hogy nehéz volt a választás, de a Saul fia mellett A szarvassá vál­tozott fiú az, amelyik „minden érdek­lődő számára hozhat gazdagságot”. 

Mindenki felszabadultan ünnepelt, Vidnyánszky végre díjat kapott Amerikában is. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024