JÁRVÁNYFÜRDŐ

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 34. szám, 2020. augusztus 19.

Úgy kezdődött, mint egy szép szerelmi történet. Egy marosvásárhelyi lány az édesapjával  együtt meglátogatta Pápán lakó vőlegényét. A szerelem erejébe vetett hit úgy lobogott bennük, hogy Erdélyből egyenesen a Dunántúlra autóztak, túltéve magukat a kéthetes karantén kötelezettségén. A pápai család keblére ölelte a kedves vendégeket, a Hit Gyülekezetének helyi csoportja nemkülönben.  Hazaérkezésük után az apa és a lánya kórházba került, de a pápai hittestvéreken sem múlt el nyom nélkül a látogatás.

Pápa alig harmincezres közösségét megkímélte a járvány első hulláma. Ez augusztus elejére megváltozott. Németh Zoltán lelkész-orvos augusztus 6-án elmondta a Hit Rádióban, hogy a mintegy hatvanfős helyi csoportjukban már tizenegy fertőzöttet találtak. Nem is meglepő, hiszen a Hit Gyülekezetének több pápai tagja is részt vett az Ararat együttes július 17-i veszprémi koncertjén. Ez az együttes a magyar kormány által bőkezűen támogatott „keresztény könnyűzenét” képviseli. A zsúfolt, zárt térben megrendezett, közös énekléssel együtt járó alkalom veszélyességét kár volt alábecsülni.

Pápán egyre több ember került karanténba, köztük orvosok, szociális intézmények dolgozói. Bezártak egy bölcsődét és egy óvodát. A város polgármestere, Áldozó Tamás ennek ellenére azt a döntést hozta, hogy augusztus 10-én megrendezésre kerülhet a Várkertfürdő tizenhetedik „születésnapja”. A képek alapján a medencékben több százan lubickoltak és figyelték a műugró bemutatókat. Maszk senkin nem volt, ez a vízben amúgy sem nyújt igazi védelmet.

A lappangási idő lejárta után derül ki, jó volt-e a fideszes polgármester döntése,  megérte-e az egészségügyi kockázatot a magas bevétel. Az azonban már most világos, hogy a Hit Gyülekezete vezető lelkészének javaslata: meg kell taposni a vírust imával az Úrjézus nevében – tökéletesen hatástalan.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024