SZIJJÁRTÓ SÜTEMÉNYE

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 34. szám, 2020. augusztus 19.

Húsz esztendővel ezelőtt az Európai Unió politikai karanténba zárta Ausztriát, mivel Wolfgang Schüssel kancellár bevette kormányába a szélsőjobboldali FPÖ-t. Slobodan Milošević rezsimje pedig úgy próbált kilépni az elszigeteltségből, hogy szövetséget ajánlott a szorult helyzetben lévő Schüssel-kabinetnek. Az osztrák diplomácia persze nem reagált az ajánlatra. Bécsben senki sem kívánta kompromittálni magát a koszovói genocídium fő felelősével.

Orbán Viktor külügyminisztere ellenben megpróbálja blokkolni a Minszk elleni uniós büntetőintézkedéseket, melyeket Brüsszel a Lukasenka által elkövetett választási csalás, valamint a fehérorosz rendőrségnek a tüntetőkkel szembeni brutális fellépése miatt léptetne életbe. Az orbáni diplomácia annak ellenére áll ki a véreskezű belarusz diktátor mellett, hogy Magyarország ellen folyamatban van a hetes cikkely szerinti eljárás. A Reuters találóan fogalmaz, amikor arról beszél: a magyar kormány a rendőrterror pártjára állt.

Húsz éve az osztrák diplomácia akkori vezetője, Benita Ferrero-Waldner asszony úgy próbált javítani hazája renoméján, hogy Sacher-tortát szolgált fel az uniós tisztségviselőknek. Nagy kérdés: Lukasenka melletti kiállását követően Szijjártó Péter elérne vajon bármit is, ha Brüsszelben magyar cukrászkölteményeket kínálgatna?

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
Élet és Irodalom 2024