Állítás vagy kérdés?

VISSZHANG - LXIV. évfolyam, 33. szám, 2020. augusztus 14.

Az ÉS 2020. augusztus 7-i számában Gömöri György és Márton László rövid írást adott közre  Kik 1956 örökösei? címmel, amelyben a következőket (is) olvashatjuk: a volt ’56-os Intézet „…könyv- és kézirattárát, valamint »Oral History« című (sic!) rendkívül gazdag hangfelvétel-gyűjteményét a kormány közvetlen irányítása alatt álló álságos nevű Veritas Intézetbe olvasztották be. Tudomásunk szerint oly módon, hogy a további kutatást fékezzék.”

Megtisztelő lenne a számomra, ha a két jeles – és általam (is) rendszeresen olvasott – szerző megosztaná velem azon ismereteit, amelyek a „további kutatást fékezzék”-re vonatkoznak! Mikor és kitől értesültek ezen szándékról,  amelyről magam ily módon szereztem tudomást?

Szerény ismereteim szerint a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár – ez az „álságos” intézet hivatalos neve – a vonatkozó jogszabályok alapján mindenki számára biztosítja a kutatás lehetőségét. Amennyiben Gömöri György és Márton László mondata állítás, akkor köszönettel venném annak tényekkel való alátámasztását. Amennyiben kérdés, akkor a fentebbi sorokban olvasható a válasz. Érdeklődéssel várjuk tehát kutatási kérelmüket (a részletekről tájékozódhatnak a www.veritasintezet.hu oldalon) –, amely kedvező elbírálást nyer (ahogy minden tudományos kutatóé) –, és szívesen látjuk őket az „álságos Veritas Intézet”-ben (Budapest, IX. Zsil utca 2–4.) P.S.: Amennyiben időben értesülök érkezésükről, szívesen hívom meg őket egy kávéra (is) „az adófizetők pénzéből berendezett fényűző irodámba”. (Copyright: Konok Péter)

Szakály Sándor

a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 41. szám, 2022. október 14.
LXV. évfolyam, 47. szám, 2021. november 26.
LXV. évfolyam, 38. szám, 2021. szeptember 24.
Élet és Irodalom 2024