ELKÉSTÉL, PARASZT!

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 32. szám, 2020. augusztus 7.

Széky János Iparkodj, paraszt című glosszáját a tudományirányítás új módszerének szentelte: az MTA-tól tavaly elkobzott kutatóközpontok és -intézetek vezetői másfél napot kaptak az új irányítószervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökétől, hogy „soron kívüli adatszolgáltatás keretében” küldjék meg, „legfeljebb egy-egy mondatos kifejtéssel” a kutatási terveket.

A glossza méltán állapítja meg: a magyar kormány kivételesen zseniális. Egy fontos elem kifejtése azonban fájón hiányzik. Ez az innovatív módszer jelentősen növeli a magyar kutatás-fejlesztés hatékonyságát. A kutatókat nyilvánvalóan nem terhelhette ez a feladat: másfél nap alatt, a nyár közepén, nem lehetett volna kutatási tervet kérni tőlük, így a vezetők hagyták őket kutatni, megírták ők a velős, ütős egy-egy mondatokat. A hatékonyságot tovább növelte, hogy a vezetők sem rágták hosszan a ceruzát, hanem a feszes határidőtől ihletet kapva gyorsan elkészítették a terveket. Az így megtakarított időben ők is vezethetnek, kutathatnak. Az ELKH elnökének, mb. főtitkárának és az Irányító Testület tagjainak sem kell terjengős, szakzsargonnal telezsúfolt, érdektelen szövegeket olvasni és megemészteni. Win-win-win-win-win.

Ja, egy apróság is kimaradt a glosszából: a július 27-én drótpostázott utasítás a 2020. évi kutatási tervekre vonatkozott. Ha ez nem, mi a világraszóló innováció?

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 33. szám, 2023. augusztus 18.
LXIII. évfolyam, 34. szám, 2019. augusztus 23.
LXIII. évfolyam, 11. szám, 2019. március 14.
Élet és Irodalom 2024