SZOMORÚ SZEMEK

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 29. szám, 2020. július 17.

A hét politikai szenzációja volt Amerikában, hogy Trump elnök kegyelemben részesítette volt tanácsadóját, Roger Stone-t, akinek börtönbe kellett volna vonulnia.  A 67 éves Stone vallomásaival félrevezette a Kongresszust, akadályozta az igazságszolgáltatást, befolyásolta a tanúkat a Mueller-vizsgálat során, amelyik a 2016-os Trump-kampány orosz kapcsolatait vizsgálta.  Stone minden trükköt bevetett, hogy megvédje az elnököt, akivel 40 éve baráti viszonyban áll. 

A feltűnést kedvelő, katolikus politikai machinátor 3 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, amelyet az elnök különleges jogával élve egyetlen tollvonással eltörölt.  Büntetett előéletű marad, de nem kell börtönbe vonulnia, mint egykori üzlettársának, Paul Manafortnak.  Trump szerint már így is eleget szenvedett jó barátja.  

Stone-t politikai megtévesztő kampányai tették híressé; maga dicsekedett el azzal, hogy a piszkos trükkök nagymestere.  Nixon idején kezdte a szakmát, és akkoriban feleségével szexorgiákon is részt vett, amit soha nem tagadott.  Magánéletemhez senkinek semmi köze sincs! – nyilatkozta.

Budapesten is megírták róla, hogy apai ágon magyar származású. Egy interjúban elmondta, hogy édesapja magyar származású kútfúró volt, és tőle örökölte „szomorú magyar szemeit”. 

Átböngésztem a nyilvánosan elérhető amerikai anyakönyvi, bevándorlási  adatbázisokat, mert kíváncsi voltam a lobbista pedigréjére.  Stone édesanyja sziciliai származású, míg édesapja felmenői olasz és kanadai-francia bevándorlók voltak.  Magyar vérvonalat még véletlenül sem találtam.

Hogyan vált „magyar származásúvá” Stone?  A választ nem tudom, de nem lepne meg, ha hazudott volna erről is.  Elvégre reklámcélokra nem hangzik rosszul a „szomorú magyar szemek” szlogen.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024