ENGLISH ONLY

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 28. szám, 2020. július 10.

Tavaly március 10-én Kárpátalján járt George Pataki, New York állam volt kormányzója. Útjára elkísérte Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció tiszteletbeli elnöke is, ugyanis a koalíció szervezte az utat. A kárpátaljai magyarok nyelvi jogai­nak ügyében jöttek. Sem Teleki, sem Pataki nem beszél magyarul. Pataki beszédet is mondott a beregszászi római katolikus plébániatemplomban tartott szentmisén, ahol elmondta, mennyire elszomorító az, hogy sérülnek az ukrajnai kisebbségek nyelvi jogai. Elvégre mindenkinek joga van az anyanyelvű oktatáshoz, az anyanyelv szabad használatához. Ettől a jogtól Kijev nem foszthat meg senkit.

Megható volt olvasni, hogy Pataki mennyire szívén viseli a kisebbségek nyelvhasználati jogait Ukrajnában. Gondoltam, hogy ugyanilyen hévvel harcol hazájában, az USA-ban is, az ott élő őshonos kisebbségek, például az amerikai indiánok nyelvi jogaiért. Bizonyára támogatja a magyar bevándorlók nyelhasználati jogát is.

Nem egészen. Ugyanis Pataki republikánus, és pártja teljes mellszélességgel az English only mozgalom mögött áll. Trump elnök is kijelentette, hogy Amerikában nem kell a nyelvi jogokat forszírozni; beszéljen mindenki angolul. Kárpátalján Pataki kormányzó kiállt a magyarok nyelvi jogaiért, de ha azok netán Amerikába vándorolnának ki, jobb, ha gyorsan elfelejtenek magyarul. Ott – English only!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024