Nem

PUBLICISZTIKA - LXIV. évfolyam, 28. szám, 2020. július 10.

Az alábbi szöveg fordítása abból a meggyőződésemből született, mely szerint ma a műfordító feladata a fordítandó szövegek és a fordítás minőségének szem előtt tartásán túl a társadalmi elköteleződés is lehet.

Ebből a megfontolásból indítottam útjára a „Műfordítók egy jobb társadalomért” elnevezésű nemzetközi projektet. A projekt keretében 11 nyelven – románul, lengyelül, bolgárul, csehül, szlovákul, oroszul, szerbül, szlovénül, horvátul, németül és olaszul – jelenik meg Arnon Grunberg (1971) holland író amszterdami emlékbeszéde, amelynek apropóját részben a holland emlékezetpolitikai hagyomány – 1946 óta minden év május 4-én egy-egy író tart beszédet a II. világháború és az azóta viselt háborúk áldozatainak emlékére –, részben pedig a haláltáborok felszabadításának és a II. világháború végének 75. évfordulója adja. A szöveg jelentősége mindemellett tudatosan aktualizáló retorikájában rejlik.

A műfordító, amennyiben engedik, hogy maga is megválaszthassa, mit fordít le, kifejezheti szolidaritását azok mellett a szövegek mellett, amelyek figyelmeztetnek a diszkrimináció és a rasszizmus bármely formájának veszélyeire. Legyen szó a cigányok szegregációjáról, a menekültekkel szembeni embertelen bánásmódról, az antiszemita Soros-plakátokról vagy George Floyd haláláról. „Ha biztos világot tudunk teremteni a legmarginalizáltabbak számára, a többi ember is szabad lesz” – mondotta Patrisse Cullors, a Black Lives Matter mozgalom egyik elindítója. Erről szól Grunberg beszéde is.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024