TRUMP UTÁN SZABADON

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 26. szám, 2020. június 26.

Emlékeim szerint évtizedekkel ezelőtt Fodor Gábor egy nyilatkozatában azt idézte, hogy egyszer, az amerikai elnökválasztás hajrájában Orbán Viktor indulatosan kikelt magából: Milyen szemétség, hogy csak amerikai állampolgár lehet az Egyesült Államok elnöke.

Egy amerikai dokumentumfilmet nézek a televízióban, a pásztázó kamera légifelvételén hatalmas házak által körbezárt, szabályos, élesen határolt téglalapként a New York-i Central Parkot látom, és rácsodálkozom, hogy nincs egyetlen innét-onnét belógó fura épület, terpeszkedő múzeum, de még beton hátfalas stadion sem beszorítva a szép sétányok közé, és nincs körülkerítve viseltes építési palánkkal sem.

Nos hát, kedves amerikai választópolgárok! Ez demokrácia? Miért nem juthatott senkinek eszébe, hogy közérdekből múzeumokat és focipályát építsenek az indokolatlanul nagy kiterjedésű, a város legszebb telkeit elfoglaló parkban? Miért nem merülhetett fel, hogy a Yellowstone Nemzeti Park egy részét a jobb áruellátás érdekében felparcellázzák kukorica-, cukorrépa-, esetleg marihuánatermesztésére, kiszolgáló épületekkel; miért nem gondolhatott rá senki, hogy a Grand Canyon nemzeti parkban kérvényezzenek kőbányák nyitására engedélyt, első osztályú és nagyon olcsó építőanyag kitermelésére.

Legyünk őszinték, Trump nem vált be igazán. A gyökeres változás érdekében adjatok teret korlátok nélkül az ambiciózus tehetségeknek, és változtassátok meg a kirekesztő törvényt, hogy a nagyvilágból bárki pályázhasson az Egyesült Államok elnöki pozíciójára. Európából egy jelölt biztosan lesz... És akkor talán megtudjátok, hogy Trumpnál is van még lejjebb.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.
LXIV. évfolyam, 15. szám, 2020. április 9.
LXIV. évfolyam, 13. szám, 2020. március 27.
Élet és Irodalom 2024