A NER NYELVE

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 26. szám, 2020. június 26.

A Nyugat-Európából érkező liberális imperializmus fenyegetése nagy átrendeződéshez vezetett a magyar nemzeti szótárban.

Az már régóta világos, hogy a politikai korrektség nemcsak hogy nem követendő, hanem nevetséges, sőt egyenesen káros jelenség. Újabban a jelző nélküli alapszó is elvesztette a becsületét. Demeter Márton, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és számos fontos kulturális projekt felelőse kijelentette: nem szégyelli magát, hiszen inkorrektül, de helyesen járt el.

Ezzel a korrekt melléknév a negatív mezőbe helyeződött át, ellentéte, az inkorrekt pedig a helyes szinonimájaként a pozitívba.

A főnevek jelentésváltozásai nehezen követhető gyorsasággal mennek végbe. Eddig úgy gondoltuk – az értelmező szótáraknak megfelelően –, hogy az egység egy egész részeinek összetartozását jelenti. Nemrég viszont Gulyás Gergelytől megtudtuk, hogy ellenzék nélkül is megvalósult a nemzeti egység.

Feloldódik az ellentmondás, ha Kövér doktor nemzetdefinícióját vesszük alapul. Ő azt mondta: „az ellenzék nem a magyar nemzet része, hanem a balliberális világelit komprádor alakulata”. Az ellenzék tehát a külföldről fenyegető liberális imperializmus helyi ügynökhálózata, nem része az egésznek. A nemzeti egység nélkülük áll össze a kormánypártok híveinek összességéből.

Figyelünk, értelmezünk, korrigáljuk a szócikkeket.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 17. szám, 2021. április 30.
LXV. évfolyam, 15. szám, 2021. április 16.
LXV. évfolyam, 14. szám, 2021. április 9.
Élet és Irodalom 2021