MADARAT TOLLÁRÓL

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 25. szám, 2020. június 19.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke június első hetében látogatást tett Fehéroroszországban. A tárgyaláson kijelentette, latba veti befolyását, hogy az Európai Unió végre megszüntesse a fehérorosz állam elleni szankciókat. Nem lesz könnyű dolga, hiszen a fehérorosz elnöknek, Aljakszandr Rihoravics Lukasenkának nincs jó híre a nyugati világban. A németek rossz néven vették tőle, hogy lebuzizta az egyik miniszterüket, s az sem fokozta a rokonszenvet, mikor a Führer-bajszos elnök bejelentette, olyan naggyá kívánja tenni országát, mint politikai példaképe Németországot.

A magyar–fehérorosz tanácskozások szívélyes, baráti légkörben zajlottak, a hívei által csak Batykának, apunak becézett belarusz elnök kijelentette, hogy „a magyarok minden más népnél jobban megértik” őket. Orbán Viktor hozzátette, „a két nép közelebb van egymáshoz, mint gondolni szoktuk”.

Nyilván a sport iránti elkötelezettségre célzott, hiszen Lukasenka nemcsak nézi a jéghokimérkőzéseket, hanem maga is gyakran jégre száll. Ő az 1-es számú mez tulajdonosa. Ez idő tájt  a belarusz síkságon több jégstadion található, mint traktor, az ország egyetlen jelentős exportcikke.

A magyar miniszterelnök most sem ment vendégségbe üres kézzel. 165 milliót ajándékozott egy mahiljovi székesegyház felújítására. Ebben a városban végezte  Lukasenka annak idején a pedagógiai főiskolát, bár aligha koptatta gyakran a székesegyház padlózatát. 1990-ben Kommunisták a Demokráciáért néven frakciót alapított, s ő volt az egyetlen, aki a Szovjetunió feloszlatása ellen szavazott a tagállamok képviselői közül. Az elnök hűen ragaszkodik a hagyományokhoz, a világon egyedül az ő országában nevezik a titkosszolgálatot még mindig KGB-nek.

A nap végén bejelentették a hírügynökségek, milyen tárgyban írtak alá a felek szerződéseket. A jövőben együtt fognak működni a magyar és a fehérorosz diplomáciai akadémiák, a fehérorosz baromfi-feldolgozó ágazat modernizálásáért pedig Bábolna lesz a felelős. A legnagyobb jelentőségű a nukleáris együttműködési megállapodás. Ezt az indokolta Lukasenka elnök szerint, hogy mindkét ország ezen a téren eddig „szemtelen próbálkozásokba botlott”, ezeket bátran kivédték ugyan, de együtt nyilván könnyebben boldogulnak. A jövőben magyar szakemberek látogatnak el tapasztalatcsere céljából a Paks 2-höz hasonló fehérorosz erőműbe.

Az ortodox fohász szavaival:

„Goszpogyi pomiluj!”

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024