A FOCI TUDOMÁNYA

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 23. szám, 2020. június 5.

Pünkösd előestéjén nagy eseménynek adott otthont a felcsúti Puskás Akadémia. Schmitt Pál, Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és más illusztris személyek jelenlétében bemutatták a Labdarúgás és tudomány című könyvet.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke történelmi összefüggésbe helyezve az eseményt rámutatott arra, hogy a magyar futball első aranykora Trianon után következett be, majd az ötvenes években a második. Ekkor többször előfordult, hogy a magyar tizenegy a zöld gyepen megverte a megszálló hatalmak csapatait. Ez is mutatja, hogy a labdarúgás a magyar történelem és kultúra része, sőt, „a futball maga az élet”.

A miniszterelnök szerint „a magyar futball alapvetően a zseniális megsejtések és ihletettség története”. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Mocsai professzor, a Testnevelési Egyetem rektora, aki leszögezte, a sport, azon belül a futball is a művészeti ágak közé tartozik.

A bemutatott könyv, amelyet az egyetemen tankönyvként fognak használni, megmutatja, mégpedig nemcsak magyar szempontból, „hogyan illeszkedik egymáshoz a tudomány és a futball”.

Akinek mindez túlságosan elvontan hangzik, ahhoz szólnak a miniszterelnök egyszerűségükben is erőteljes szavai: „a futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar emberek számára”.

Ezekre pedig csakugyan szükségünk van.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024