ORBÁN BŰNBAK LETT

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 21. szám, 2020. május 22.

Szomszédunk vidéki rokona egyik este fölfelé igyekezett a társasház lépcsőjén. Éppen két emelet között járt félúton, amikor megszűnt a világosság a lépcsőházban. Kínlódva botorkált tovább a sötétben, fojtottan káromkodott. Sőt, még hazánk miniszterelnökének a nevét is szájára vette: szidta Orbán Viktort az „elromlott” lépcsőházi világításért.

Rögtön eszembe jutott a Csaba Lászlóval készült minapi interjú. A magyar kormányfő egykori tanácsadója tudniillik felhívta a figyelmet a felhatalmazási törvény egyik hátulütőjére. „Minden felvetődő nehézségért – még ami nem is miatta következett be – az egyszemélyi vezető lesz a felelős, és nem mutogathat senkire, amikor a nyakába szakadnak a problémák. Márpedig a válság legjobb kezelése mellett is súlyos következményekre lehet számítani. Minden bajért a pártközpontot, vagyis a kormányt és személy szerint Orbán Viktort fogják hibáztatni az emberek” – fejtette ki az akadémikus.

Én persze tudtam, hogy a lépcsőházi világítás nem romlott el, csupán időzítőkapcsoló működteti. Egyetlen mozdulatomba került felkapcsolni. Szomszédunk vidéki rokonában persze benne rekedt a szó. Némán meredt rám a hirtelen támadt fényben.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 31. szám, 2020. július 31.
LXIV. évfolyam, 30. szám, 2020. július 24.
LXIV. évfolyam, 29. szám, 2020. július 17.
Élet és Irodalom 2020