„Te vagy az állat az emberben”

KÖNYVKRITIKA - LXIV. évfolyam, 18. szám, 2020. április 30.

Balogh Gergő–Fodor Péter–Pataki Viktor (szerk.): Milyen állat? Az állatok irodalmi és nyelvelméleti reprezentációjáról. Alföld Ala­pít­vány–Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Debrecen, 2020, 294 oldal, 2000 Ft

Az állatok és az ember esetében a világhoz való hozzáférés tekintetében egyaránt tételezhető egy olyan alapvető hiány, amit az állatok még nem, az ember pedig már nem érzékel (Halász Hajnalka), ami Derrida azon megjegyzésére rímel, miszerint nem határozhatjuk meg az állatokat valamiféle számukra elérhetetlen, emberi tulajdonság alapján (vö. az ember nyelvvel/értelemmel bíró, vagy politizáló állat), miközben például az élet végességében mindenképpen osztozunk velük.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 47. szám, 2019. november 22.
LXI. évfolyam, 40. szám, 2017. október 6.
Élet és Irodalom 2021