SZITÁR­DIPLOMATA

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 18. szám, 2020. április 30.

Lehet jelentkezni a Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programjára. Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár és Koltay András rektor már meg is egyezett, hogy 2020 szeptemberében indul a program a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen azoknak, „akik a magyar diplomáciai karban szeretnének dolgozni, a magyar nemzeti és gazdasági érdekeket képviselni a világban”.

Remélem, humorérzéket is tanítanak a jövendő magyar diplomatáinak, mert Simonyi András a Medgyessy-/Gyurcsány-korszak sziporkázóan szellemes washingtoni nagykövete akkor kapott igazán figyelmet Amerikában, amikor 2006-ban fellépett a népszerű Colbert Show-ban. Simonyi gitártudásával is remekelt.  Rockzenekara, a Coalition of the Willing (Önkéntes Koalíció) gyakran lépett fel Washingtonban.

Az Orbán-kormány válasza a kihívásra Szabó László nagykövet kinevezése volt.  Szabó nem csupán gitáros, de kiválóan játszik a szitáron is. Hétköznapi munkája során mindig kötelességtudóan ecsetelte a multikulturalizmus veszélyeit, de magánemberként szitárkoncertet adott Baltimore-ban, és bevallotta, hogy kedvence az igencsak multikulturális Ravi Shankar.

Doncsev András jelenlegi technológiai konzul, Orbán Viktor egykori beszédírója pedig nemrég alapított zenekart Kaliforniában.  A bölcsész végzettségű Doncsev évek óta próbál rájönni, miért is őt küldték ki a Szilícium-völgybe, ugyanis a csúcstechnológiákhoz nem sokat ért.  De feltalálta magát, és manapság öttagú zenekarával haknizik.  Felesége, Gergely Éva az énekesük.  Hungarian Cowboyoknak (!) nevezik magukat, és műsoruk címe: Songs Behind the Iron Curtain (Dalok a vasfüggöny mögül).  Azt írják, hogy „a Silentium Valley Bandet San Francisco Öböl környéki barátok alapították, hogy megtörjék a csendet és hangot adjanak az érzelmeknek”.  Az ultraliberális Berkeley-ben is felléptek volna, de az Ashkenazban beharangozott koncertjük a koronavírus-járvány miatt elmaradt. 

Szóval jó dolog a Diplomataképző Program, de én azt tanácsolom a jelentkezőknek, ha igazán sikeresek akarnak lenni, vegyenek gitárleckéket és zongoraórákat is.     

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024