Rothadó cseresznye

PRÓZA - LXIV. évfolyam, 18. szám, 2020. április 30.

Végre sikerült elfordítania a kulcsot, és nagy lendülettel kitárta a kaput. A rozsdás fém nekicsapódott a kerítésnek. Anya szinte futva ment a faházig, reszkető kézzel zörgette a kulcsokat, sorra végigpróbálta mindet, de egyiket sem sikerült a zárba kényszerítenie. Azt mondta, járjam körül a házat, hátha én be tudnék mászni valahol. Akkor tűnt fel, hogy be sem hoztuk a cseresznyének szánt vödröket. A ház körül elburjánzott a csalán, féltem rövidnadrágban közel menni a lenti ablakokhoz. Anya gondolkodás nélkül átgázolt a csalánon, és benézett. Legalább egy percig állt ott mozdulatlanul, aztán falfehéren jött oda hozzám, és a fülembe súgta, hogy szerinte van bent valaki. Kihozott egy létrát a sufniból, és a manzárdablak alá támasztotta. Felküldött, hogy nézzek be. Azt mondta, csak akkor mehet el rendőrökért, ha biztosak vagyunk a dologban. Remegő térddel másztam fel, a régi falétra fokai gyanúsan nyikorogtak a lábam alatt. Amikor az ablakhoz értem, nem láttam semmit, a cseresznyefa hullámzó ágai tükröződtek az üvegen. Az egyik kezemmel beárnyékoltam a szememet, és közelebb hajoltam. Még mindig nem láttam semmit, de amint a tenyerem éle az ablakhoz ért, valaki megszólalt bent: „Tűnj el innen, mert agyonverlek.”

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024