Gurlitt, a „varázsherceg”

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.

(Wolfgang Gurlitt Zauberprinz, Museum Kulturspeicher Würzburg, a járványzár alatt digitális videón látható, újranyitás az eredetileg tervezett záráskor, május 3-án, meghosszabbítva július 19-ig.) 

A tárlat címét Oskar Kokoschka 1923-as litográfiája adta, amelyen Wolfgang Gurlitt (1888–1965) egy jelmezbálon turbános keleti öltözetben pózolt, a festő ajánlásával: „Ich war als Kind / ein Zauberprinz / ich werde nie sterben / Grüssen Oskar” (Gyerekként varázsherceg voltam / sosem fogok meghalni / üdvözlet Oskar). A sokoldalú (kereskedő és gyűjtő, galériás és kiadó, hálózatépítő és intézményalapító), sokat vitatott, mert sokarcú ember életművét most 120 művész 550 műve dokumentálja.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 18. szám, 2022. május 6.
LXVI. évfolyam, 17. szám, 2022. április 29.
LXVI. évfolyam, 16. szám, 2022. április 22.
Élet és Irodalom 2022