NEM TETTÉK KI

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.

Április 7-én délelőtt az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo szokásos sajtókonferenciáját tartotta.  Vele volt a csinos Morgan Ortagus asszony, a sajtóreferense, és Ian Brownlee, egy magas rangú külügyér is.

A meglehetősen unalmasnak induló tájékoztatón kérdéseket is lehetett feltenni, és az egyik újságíró arról kérdezte Pompeót, aggasztja-e, hogy vannak politikai vezetők, akik a koronavírus-járványt arra használják fel, hogy gyengítsék országukban a demokráciát.  Az újságíró példaként említette Magyarországot, nyilvánvalóan a felhatalmazási törvény megszavazásának apropóján.

Azt gondoltam, Pompeo egy rövid sablonválasszal fogja félrehessenteni a kérdést. De nem. Hosszas értekezésbe kezdett. Elmondta, hogy mindig lesznek bűnös vezetők, akik megpróbálják aljasul kihasználni a járványt. Meghökkentem. Jól hallok? Majd azt fejtegette, hogy tévednek azok, akik azt gondolják, hogy az autokráciák jobban reagálnak a krízisre, mint a demokráciák.  Az autokráciák jellegzetessége a túlzott agresszívitás, az emberi jogok megtagadása, és vezetőik is hazudnak a választóknak.  A krízishelyzet kezelésére a demokrácia a válasz, és az újságírói kérdésben felvetett magyar politikai manőver éppen az ellenkező, autokrata irányba mozdul el. Részletesen elemezte az amerikai kríziskezelést is.

Pompeo ugyan nem említette név szerint Magyarországot vagy Orbán Viktort, és eszmefuttatását lehetett a kínai vagy éppen a török autokráciák bírálataként is értelmezni.  De senkinek nem lehetett kétsége afelől, hogy az üzenet Budapestnek is szólt. Az Orbán-kormány nem fogja azt kitenni az ablakba.

Nem is tette. Az MTI egyetlen szóval sem jelentett róla.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024