NÉPELLENES

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.

Ha a miniszterelnök számainak hinni lehet, akkor néhány hét alatt több mint 10 ezer kórházi ágyat kellett felszabadítani, vagyis a beteget onnan hazaküldeni. Orbán Viktor szerint a legrosszabb esetre készülnek, és ehhez arra van a szükség, hogy legyen 8000 lélegeztetőgép és 30 ezer ágy, ahol koronavírusos beteget tudnak kezelni.

Az ATV Heti Naplójának (április 19.) összeállítása bemutatott három olyan esetet, amikor súlyos, 24 órás szakszerű ellátásra szoruló beteget küldtek haza, az aznap esti ATV Híradó pedig arról számolt be, hogy sok érintettet olyan gyorsan tettek ki, hogy a hozzátartozóknak esélyük sem volt felkészülni fogadásukra.  A hvg.hu (április 15., 17.) megírta egy 83 éves magatehetetlen, stroke-utókezelésben részt vevő  és számtalan más súlyos betegséggel küzdő apa Jahn Ferenc Kórházból történt váratlan kiadását a fiának, akinek demens édesanyját is otthon kell ápolnia. A hírportál beszámolt Erzsébetről is, akit nemrég műtöttek, férje veszélyeztetett, és húsvétkor hazaküldték hozzájuk a János kórházból a műtét után lábadozó 76 éves anyósát, akiről csak később derült ki, hogy koronavírusos, amit feltehetően a kórházban kapott el.    

A Magyar Orvosi Kamara Kásler Miklós miniszterhez címzett állásfoglalása szerint az elmúlt két hét eseményeire nem kaptak eddig sehonnan racionális érveket, sem valós indoklást. A kamara úgy ítéli meg, hogy a kormányzat adós a magyarázattal, mivel a jelenlegi intézkedések és az epidemiológiai adatok egyáltalán nincsenek összhangban.

Orbán Viktor szerint egy orvosi grémium adott szakmai iránymutatást a kórházaknak: ne forduljon elő, hogy otthon nem kezelhető vagy halaszthatatlan beavatkozásra váró beteget küldjenek haza. (Kossuth rádió, április 17.) Önmagának ellentmondva hozzátette: normál esetben a kórházigazgatóknak van idejük orvosszakmai kérdéseket megvitatni, de most nem normál eset van. Az operatív törzs dönt, és ennek végrehajtása a kórházigazgatók számára nem lehetőség, hanem kötelesség.

1966/67-ben Hódmezővásárhelyen a Magyar Néphadsereg katonájaként szolgáltam. A szolgálati kódex kimondta: az alárendeltek kötelesek minden elöljáró utasítását teljesíteni, egy kivétellel: ha a parancs népellenes.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
LXVI. évfolyam, 21. szám, 2022. május 27.
Élet és Irodalom 2022