HIÁNYGAZDASÁG 2.

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 15. szám, 2020. április 9.

Helyesen, minden eszközzel arra ösztönzik a lakosságot a kormányzati hirdetések, hogy maradjanak otthonukban. Úgy látszik, az akció sikeres, az emberek megértették, hogy a vírus elleni védekezés leghatékonyabb eszköze, hogy nem járnak közösségekbe, minimálisra csökkentik a vásárlási gyakoriságot, otthoni létre rendezkednek be.

Akik korábban is rendszeresen vagy alkalmanként otthon sütögettek kenyeret, folytatták, vagy elővették a sutból a kenyérsütő gépet, mások vásároltak újat, amíg lehetett kapni, és ezzel feloldották azt a kényszert, hogy kétnaponta üzletbe kelljen szaladni friss kenyérért. Ehhez a mutatványhoz alapvetően két dolog kell, legyen ilyen gépünk, és lehessen kapni élesztőt. Sajnos hetek óta mindkettő országos hiánycikk, az utóbbiból az áruházak két-három dobozzal kapnak, ha kapnak, az emberek úgy állnak érte sorba, úgy lökdösődnek, mint az ötvenes években a banánért. Gépet nem lehet már vásárolni.

Hetek óta nem árulnak arcmaszkot, tartós helyben járás után, a csehek és szlovákok mögött kullogva 3 milliót behozatott a kormány, de azt ki kellett osztani az arcvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak, a köznépnek ebből sem jutott egy darab sem. Mit jelentett be a miniszterelnök az operatív törzs létrejötte után? Azt, hogy minden szükséges anyag és eszköz rendelkezésre áll a vírus elleni küzdelemhez. Hangzatos, szép marketingszöveg, de köze nem volt az igazsághoz.

Mit is jelent ez a szó, hogy operatív? Az értelmező szótár szerint: 1. műveleti (értsd: gyakorlati), 2. műtéti, 3. gyors, határozott; a végrehajtást, a gyakorlati elintézést szem előtt tartó intézkedés, ügyvitel.

Az operatív törzs, ha már sikerült ezt a hangzatos, de mint tudjuk, valójában tartalmat nem lefedő elnevezést felvennie, figyelemmel kíséri-e a piaci egyensúlyt? Úgy látszik, nem. Hogy valójában gyakorlati ügyvitel szerint működjön az állandóan ülésező társaság, javasolnám, hogy a törzsből jelöljenek ki valakit, aki az alapvető áruellátási ügyek figyelésért felelős, és intézkedik a megbillent piaci egyensúlyok helyreállítása ügyében. Mert az is jelentősen segítené a célok elérését, ha sokan otthon süthetnének kenyeret, és egy-egy vevőnek nem kellene több üzletet végigtalpalnia, hogy megkapjon valami kurrensebb árut. Ha lehetett olyan életidegen ötletet kiagyalni, hogy katonaság települjön rá minden nagyobb termelőüzem nyakára, talán a fenti feladatot sem lesz nehéz megszervezni, amúgy operatív módon.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 26. szám, 2020. június 26.
LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.
LXIV. évfolyam, 13. szám, 2020. március 27.
Élet és Irodalom 2024