Lélegeztető

VISSZHANG - LXIV. évfolyam, 14. szám, 2020. április 3.

Nagy bonyolultságú orvostechnikai berendezések – mint a lélegeztetőkészülékek – beszerzése esetén elengedhetetlen annak előzetes tisztázása, hogy pontosan milyen célra és milyen tudású gépekre van szükség.  A világ orvosiműszer-piacán rengeteg gyártó szerepel, a legkülönfélébb árú, teljesítményű és minőségű gépekkel. Tehát nem mondható, hogy darab, darab (mint ahogy például gépjárművek estén sem, nem mindegy, hogy traktor vagy emeletes személyszállító autóbusz).

A lélegeztetőgép tudása konkrét műszaki és orvostechnikai tulajdonságokkal paraméterezhető. Ezen paraméterek előzetes megfogalmazása tehát nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a célnak legmegfelelőbb és működőképes, megbízható berendezéseket válasszunk. Ez a feltétel még különlegesen sürgős esetben sem hagyható el, ha nem akarjuk, hogy elavult, használhatatlan vagy csak korlátozottan használható gépek – és ezúttal ezek a gépek életmentő készülékek – kerüljenek a birtokunkba. (Előzmény az ÉS-ben: Kovács Zoltán: Hogyan lehetne hinni?, ÉS, 2020/13.,márc. 27.)

Természetesen a paraméterek megállapításához speciális szaktudás szükséges, ezért ismét csak elengedhetetlen, hogy bevonjunk orvostechnikai szakembereket és szakorvosokat a beszerezni kívánt eszközök paramétereinek pontos, precíz meghatározásának érdekében.

Ha a fentieket gondosan és lelkiismeretesen elvégeztük is, ne gondoljuk, hogy kezdődhet a betegek lélegeztetése. Ehhez még egy komplex szolgáltatáscsomagra van szükség. Erre csak a területen jártas, kiképzett szakemberekkel rendelkező szakcégek képesek és alkalmasak. Egy szakcég feladatai és kötelezettségei messze nem érnek véget az eszköz leszállításával. Csak rövid felsorolás szinten, a szolgáltatásnak a következő elemeket kell tartalmaznia: csatolni kell a forgalomba hozatali engedélyt, el kell végezni a gép üzembe helyezését alkalmazkodva a konkrét helyszín technikai adottságaihoz (például gázcsatlakozások), el kell végezni a felhasználók betanítását, többnapos próbaüzemet kell tartani, mellékelni kell a magyar nyelvű használati utasítást, igény esetén biztosítani kell a lélegeztető használatához szükséges fogyóanyagok szállítását, biztosítani kell a jótállás ideje alatti és azon túli szervizellátást (ehhez szervizszakemberekre és alkatrészbázisra van szükség).

Mindez a szállító alapkötelezettsége, így megfelelő egy gondos szállítási szerződés teljesítése. Hacsak a beszerző ezekről le nem mondott, de annak súlyos következményei lehetnek.

(A szerző a Dutchmed Kft. ügyvezető igazgatója)

Élet és Irodalom 2024