MEGNÉMULT

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 13. szám, 2020. március 27.

Rendkívüli Facebook-tájékoztatót jeleztek előre a médiumok március 18-án délutánra, amelyen a miniszterelnök tájékoztat a koronavírus miatt szükségessé vált intézkedésekről. A jelzett időpontban Orbán Viktor megjelent a képernyőn, beszélt is, ám hallani nem lehetett, amit mondott. Csaknem egy óra telt el addig, amíg az ország megismerhette a gazdaság és a magyar emberek helyzetének megkönnyítését célzó intézkedéseket.

A technika ördöge ritkán toppan be jókor. A mesterséges intelligencia azonban elképesztő ütemben fejlődik. Úgy vélem, hamarosan lesz egy olyan okoskütyü, amely a beszélőre vagy mikrofonjára rákötve lehetővé teszi, hogy ne legyen ilyen malőr. Épp ellenkezőleg: előre programozottan némít, illetve hangosít majd.

Mire gondolok? Ha a miniszterelnök például évértékelőjének előadása közben odajut, hogy az elmúlt tíz évet a mögöttünk álló évszázad legsikeresebb időszakának nevezi, e gondolatsora megkezdésétől a befejezéséig hangtalan lesz. Ugyanígy tenne a gépezet, amikor a nyilatkozó összefüggésbe hozza a koronavírust a migrációval. Ha pedig a vírus elleni küzdelmet vezénylő tábornok kijelentené: „...nem igaz, hogy ne lenne elegendő védőfelszerelés az egészségügyi dolgozók számára...”, nemcsak elnémulna a képernyő ( illetve a Kossuth rádió), hanem teljes sötétség borulna a stúdióra.

Az amerikai sajtó szerint Donald Trump naponta négyszer-ötször hazudik. A Washington Post tavaly április végi írása arról számolt be, hogy az elnök  hivatalba lépése óta több mint tízezerszer tett hamis vagy félrevezető állítást. Lehet, hogy e szám ma már közelebb van a húszezerhez. Ehhez képest Magyarországnak kifejezetten igazmondó kormányfője van. A mesterséges intelligencia fenti alkalmazásáról mégsem mondanék le.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024