TRIANON – FEHÉR LÓ

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 10. szám, 2020. március 6.

Vitéz nagybányai kormányzói beiktatásának 100. évfordulóján, március elsején, Budapesten három fehér lovat vezettek körbe, mögöttük néhány százan követelték a volt kormányzó díszpolgárrá avatását és köztéri szobrának felállítását. Eltekintve attól, hogy az a bizonyos fehér lovas bevonulás a darutollasok élén már az előző év novemberében megtörtént, ez márciusban is nagyon jól mutatott. Tekintsünk el attól is, hogy a Magyar Királyság kormányzója nem sokkal később tűzharcban kergette el a királyt.

Sokkal érdekesebb, ahogy a rendezvényen szó esett a szintén idén száz éve aláírt trianoni békeszerződés eltörlésének javaslatáról. A főszónok, Toroczkai László azzal vádolt mindenkit, hogy aki az általuk benyújtandó törvényjavaslatot nem fogadja el, az külföldi érdekeket szolgál és egyben hazaáruló. Toroczkai logikája kristálytiszta. Horthy kormányzóságának évtizedei a reváns vágyának jegyében teltek, és hajlandó volt csatlakozni Hitlerhez, hogy fehér lován Kolozsvárra és Kassára bevonulhasson. Hogy mi lett ennek az ára, azt mindannyian tudjuk. De mai követőinek bizonyára ez az ár is megérte, netán megérné.

Azonban van egy bökkenő! Trianon már nem vesztheti hatályát, mert már rég érvénytelen. Egészen pontosan 1947. február 10. óta, amikor Magyarországgal aláíratták a II. világháborút lezáró párizsi békeszerződést. A Mi Hazánk párt ezt is eltörölné? Kinek üzenünk majd hadat?

Közben a kormány egyre mélyebbre ássa a Trianon-árkot az Alkotmány utcában.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
LXVI. évfolyam, 18. szám, 2022. május 6.
Élet és Irodalom 2024