NINCS HARAG

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 9. szám, 2020. február 28.

Elloptak egy biciklit február 21-én, pénteken Algyőn, a Téglás és a Kastélykert utca kereszteződésénél lévő buszmegállótól. Nem zárta le a gazdája. Orvosi vizsgálatra sietett a Szegedre induló buszhoz, és a kapkodásban otthon felejtette a lakatot. A bicikliről a tulajdonos férje írt az Algyői csevegő nevű Facebook-csoportban, remélve, hátha valaki látott valamit.

Hétfőn, február 24-én a család kocsival tartott hazafelé, és az asszony meglátta a biciklijét, ott, ahol hagyta. A kosárban, zacskóba csomagolva – nehogy elázzon – kézzel írott levelet találtak. Aznap este ezt is közzé tette a csevegőben a férj: bár csúnya dolog volt elvinni a biciklit, de azért emberségből mégis jól vizsgázott az illető, mert visszahozta, és így részükről nincs harag, boldogok, hogy megvan a bringa. A levél szövege: „Üdvözlöm! ... vagyok, és szégyenkezve vallom be, hogy én vittem el a kerékpárját. Visszahoztam, és elnézését kérem.”

A nevet egy golyóstollal eltakarta a férj, úgy fotózta le a levelet. Megkérdeztem tőle, miért – azért, mert nem akarja, hogy kellemetlenség érje a levél íróját vagy őt.

A név nem is érdekes. Azt azért leírom, mert akadhat, aki nem hiszi el: ez az Algyő is Magyarországon található.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 16. szám, 2021. április 23.
LXV. évfolyam, 3. szám, 2021. január 22.
LXIV. évfolyam, 42. szám, 2020. október 16.
Élet és Irodalom 2024