Alapkutatás, szép, érthető csomagolásban

KÖNYVKRITIKA - LXIV. évfolyam, 7. szám, 2020. február 14.

Bolla Zoltán: Újlipótváros építészete 1861–1945 (700 épület, 100 lépcsőház, 1200 fotó). Aritron Kft., 2019, 312 oldal, 8990 Ft

A szerző az előszóban megadja új könyve pontos műfaját: „építészeti középtopográfia, ami azt jelenti, hogy nem minden egyes épület jellemzése tartalmaz alaprajzi, felépítési és anyaghasználati részletezést és nem tartalmazza az épület keletkezésének történetét, az építtetők és lakók családtörténetét sem. Fő tárgya egy katalógus kialakítású inventárium (jelentése itt: értékleltár)” Ez azt jelenti, hogy utcáról utcára haladva, minden egyes házról tartalmaz adatokat és homlokzatfotókat, helyenként a lépcsőházról is mutat képet, elvétve archív képeket is, például a Palatinus házak, vagy az egykori Parkettagyár (Pozsonyi út 65-71.) esetében.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LX. évfolyam, 37. szám, 2016. szeptember 16.
LVIII. évfolyam, 2. szám, 2014. január 10.
L. évfolyam 30. szám, 2006. július 28.
Élet és Irodalom 2021