Spirálrácsok

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXIV. évfolyam, 5. szám, 2020. január 31.

(Látóhatár és belső terek – Laszlo Milasovszky kiállítása, Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros, megtekinthető február 7-ig.)

Laszlo Milasovszky a Mondrian által majd’ száz éve kijelölt „esztétikai kiegyensúlyozottságot” és „új harmóniát” ugyancsak egy sajátos geometriában leli föl. Kétségtelenül a rácsszerkezetek izgatják, ám – úgy tetszik – ezekből is különös figyelmet szentel a spirális szerkezeteknek. Olyan képekről beszélünk, amelyeknek teljes fölületét ezek a színes rácsok hálózzák be – nagyon átgondolt, mondhatni: rafinált színdinamikával, aminek köszönhetően állandó virtuális mozgást érzékel a néző szeme. Kiváltképpen mozgalmasaknak, már-már a tekintetet beszippantóknak tetszenek a spirális fölületek, amelyeken a jobbról balra és balról jobbra gördülő sűrű csigavonalak varázslatos káprázatot nyújtanak.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 10. szám, 2019. március 8.
LXII. évfolyam, 35. szám, 2018. augusztus 31.
LVIII. évfolyam, 51-52. szám, 2014. december 19.
Élet és Irodalom 2021