MEG¬NYUGTATÓ

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 4. szám, 2020. január 24.

Nincs annál megejtőbb, mint amikor egy politikus a nép körében használt szlengből emel be szavakat a beszédébe. Legutóbb a mi kormányfőnk a keccsöl  igével tette ezt, amikor a gyöngyöspatai romáknak megítélt kárpótlásról beszélt: „...ők  valamiért nagy összeget fognak kapni munkavégzés nélkül, miközben én meg itt keccsölök” – mondta. Így érzékeltette, hogy azokkal tud a leginkább azonosulni, akik a kétkezi munkájukra büszke polgárokként irigykednek a cigányokra, és háborognak azok pénzhez juttatása miatt.

Még meghatóbb a kép, ha felidézzük, hogy a keccsöl szó az angol nyelvből jött, és a rakodómunkások körében született. A kifejezés az elkapni, megragadni jelentésű catchből származik, és eredetileg a dokkokban dolgozók gyakran alulfizetett, ám annál fárasztóbb tevékenységét tömörítette egyetlen szóba. Használata tehát egyúttal a rakodómunkásokkal fennálló, mély közösséget is kifejezi, és így mindenképp erős szolidaritásra utal.

Az semmi, de mindez a mi miniszterelnökünk jövőjével kapcsolatban is eloszlathatja  összes aggodalmunkat. Hiszen ha azt látnánk, hogy valaki épp a megdöntésén dolgozik, amiért is neki egyszer majd mégis le kell mondania a mai beosztásáról, akkor sem kell izgulnunk, hogy talál-e a világban testhezálló tevékenységet magának. Már hogyne találna, hiszen épp most jelezte, mennyire otthonosan mozog akár a mindennapi keccsölésben is. Amiatt tehát senki se féljen, hogy ha netán ilyesmire kényszerül, az sérteni fogja a méltóságát.

Lehet nyugodtan megdönteni.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024