FUTBALL, MIVÉ LETTÉL?

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 3. szám, 2020. január 17.

A Spanyol Szuperkupa döntőjében a Real Madrid fiatal középpályása – utolsó emberként becsúszva – buktatta az Atletico Madrid gólhelyzetbe kerülő középcsatárát, s ezért a bíró – jogosan – azonnal kiállította. A végül 0–0-ra végződött meccset a Real tizenegyesrúgásokkal megnyerte.

A közvélemény és a szurkolók egyöntetűen a szabálytalankodó játékost ünnepelték. Az ellenfél edzője barátian megpaskolta, s a mérkőzést követően nyilatkozta: „azt mondtam neki, hogy azt tette, amit abban a pillanatban tennie kellett”.

A kiállított játékost a mérkőzés végén a meccs legjobbjának választották.

Évtizedeket töltöttem focipályán, edzői kispadon, nézőtéren. Elképedve és keserűen nézem, mára milyen brutális üzleti szemét lett ebből az egykor szórakoztató és élvezetes játékból – amelyiknek valaha, amikor még a foci játéknak és sportnak minősült, volt magától értetődő, természetes eleme: fair play-nek hívták.

Nem kell sok idő ahhoz, hogy ha majd egy szurkoló a gólhelyzetbe kerülő ellenfél-csatárt távcsöves puskával lelövi, a tettes előzetes letartóztatásakor az illetékes államelnök mindenekelőtt Becsületrendet tűzzön a mellére! Hisz mindenki csak azt teszi, amit tennie kell?!

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 42. szám, 2023. október 20.
LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.
LXVII. évfolyam, 30. szám, 2023. július 28.
Élet és Irodalom 2024