MELLÉKTERMÉK

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 3. szám, 2020. január 17.

Nem arra adott utasítást a miniszterelnök, hogy ne fizessék ki a rossz börtönkörülmények miatt jogerősen megítélt kártérítéseket a raboknak –  mondta két nappal Orbán Viktor évnyitó és egyben évzáró monstre nemzetközi sajtótájékoztatója után az RTL-Híradónak Völner Pál. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint a kormányfő csak arra gondolt, hogy új szabályozást kell kidolgozni.

Ezzel szemben Orbán kicsit mást mondott: igazságtalan a bűnözőknek kifizetendő pénzjuttatás, amit arra hivatkozva szabtak ki, hogy a fogvatartás körülményei nem megfelelőek. Az Európai Unió Bíróságának döntése alapján milliónyi forintokat vesznek le a magyar államtól közpénzből – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: „Szerdán konzultáltam az igazságügyi miniszterrel, és mondtam, hogy egy fillért se fizessünk.

A „mókusok elé vetett” miniszterelnök a sajtótájékoztatójának ezen részében már nyilván elfáradt, mert valójában nem az Európai Unió Bírósága, hanem az Európa Tanács Emberi Jogok Európai Bírósága szabta ki az ominózus bírságot. Arról nem beszélt, hogy mennyiben teljesíti a magyar állam a fogvatartottakra vonatkozó európai előírásokat. Az ítélet ugyanis arról szólt, hogy nem teljesíti. A Helsinki Bizottság tavalyi adatai szerint az Európai Unióban Magyarországon a legnagyobb a börtönök zsúfoltsága: száz férőhelyre 124 rab jut. Az Index szerint tavaly a magyar állam hárommilliárd forintot fizetett ki a rossz börtönkörülmények miatt a fogvatartottaknak

Völner Pál megpróbált beugrani a vécés néni szerepkörébe, ám nehéz lesz eltakarítani a magabiztosan fellépő miniszterelnök jogállami s nem mellesleg humánus felfogásának újabb melléktermékét.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 23. szám, 2021. június 11.
LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.
LXV. évfolyam, 3. szám, 2021. január 22.
Élet és Irodalom 2021