Apátlan világban ébredni

PRÓZA - LXIV. évfolyam, 2. szám, 2020. január 10.

A tejhabosító. Reggel képtelen voltam kávét főzni, mert a tejhabosító apámat jelentette. Ugyanilyen szerkezettel habosította a tejet a balatoni házban. Forróság ígéretét hordozó langyos nyári reggeleken, az aligai ház konyhájában, ahol már hajnal óta folyt az élet, marhapörköltet főzött, előtte nagy bögre kávét ivott, fekete kenyérre kente a francia vajat, házi lekvárral és sajttal ette, saját termesztésű ökörszív paradicsomot szeletelve hozzá, amelynek csodájára jártak a faluban. Reggeli előtt jógázott, s azelőtt a pirkadat már kint találta a veteményesben.

A tejhabosító. A mozdulat, ahogy a tejhabosítóba ujjnyi tejet töltök, megnyomom a gombot, és nézem, amint a tej átlényegül. Forog, levegővel telik meg, és csúcsokat vet. A férjem kávéjára öntöm a habot. Ezzel a mozdulattal én is átlényegülök. Apámmá válok. Én vagyok ő.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2023