Bukottak?

VISSZHANG - LXIV. évfolyam, 2. szám, 2020. január 10.

Tisztelt ÉS, a január harmadikai számban Aradi Emil Ment-e a világ elébb? című írása két igen fura mondattal zárul: „Mit szólnánk, ha holnap a magyarok Orbán Viktor fiát választanák meg az ország első emberének, s a bukott államelnök, Schmitt Pál pedig a feleségét indítaná a posztjáért? Merthogy a világ legdemokratikusabb államában Bush és Clinton esetében ez történt.”

Bill Clinton nem volt bukott államelnök. Jelentős többséggel újraválasztották, a tőzsdei árfolyamok rekordokat döntöttek, a munkanélküliség alacsony volt, továbbá az ő külpolitikája vezetett a boszniai háború befejezéséhez, később pedig Koszovó autonómiájához. Az ő idejében csatlakozott Lengyelország, Csehország és Magyarország a NATO-hoz. Végezetül minden amerikai elnök közül ő volt az, akinek a legmagasabb volt a népszerűségi indexe a hivatali ideje végén, 65 százalék. (wikipedia.org)

Hillary Clintonnak mint politikusnak voltak hibái, de minimum helytelen azt a látszatot kelteni, hogy ő elsősorban azért lett elnökjelölt, mert a férje 16 évvel korábban még elnök volt, vagy hogy Bill Clinton „a feleségét indította”. Mrs. Clinton 2000 és 2008 között New York államot képviselte a szövetségi szenátusban, 2009 és 2013 között pedig Barack Obama külügyminisztere volt. Tehát párját ritkítóan komoly belpolitikai és külpolitikai tapasztalatai voltak. A demokrata elnökjelöltségért keményen meg kellett harcolnia Bernie Sanders vermonti szenátorral, de végül nyert. A 2016‑os általános választáson pedig több szavazatot kapott, mint bármelyik, nem Barack keresztnevű amerikai elnökjelölt bármelyik szavazáson.

Gainesville, Florida

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 40. szám, 2023. október 6.
LXV. évfolyam, 45. szám, 2021. november 12.
LXV. évfolyam, 4. szám, 2021. január 29.
Élet és Irodalom 2024