HANGULATJAVÍTÓ

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 2. szám, 2020. január 10.

„Az ellátórendszer korszerűsítésével, a hozzáférhetőség javításával és az ezeket lekövető (sic!) finanszírozás bevezetésével elkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása” – jelentette be az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján. „Kásler Miklós elmondta, a kormány tavaly év végén 36,6 milliárd forintot biztosított a struktúraváltás első lépéseihez, a fekvő-, a járóbeteg-intézmények, valamint a korszerű diagnosztikai tevékenységek finanszírozására.” (mti.hu, 2020. jan. 6.)

A miniszter, amióta miniszter, gyökeresen átalakít, és ő már az eredményeket látja: „Rengeteg teendő van, nem egy-egy mozzanathoz nyúlunk hozzá, hanem az egész egészségügyet alakítjuk át.” (InfoRádió, 2018. nov. 30.) „Az egészségügyi ellátórendszer alapjaiban fog átalakulni. (...) Az ellenzék egyes lobbikörök és saját politikai céljaik érdekében folyamatosan megpróbálnak hangulatot kelteni, az embereket tudatosan félrevezetni. A másik oldalon azonban ott vannak a betegek, akiktől nagyon sok visszajelzést kap a minisztérium, és akik már érzékelik az átalakulás pozitív eredményeit.” (origo.hu, 2019. márc.11.)

Az utóbbi hónapokban meglehetősen sok fontos feladatot „átvett” tőle Palkovics miniszter (az azokhoz rendelt százmilliárdokkal együtt), így Kásler miniszter újra több időt és szellemi energiát fordíthat egy régi kedves tevékenységére: tréfamesterként javítja a lakosság hangulatát. Legalább olyan jót kacaghatunk ezen a bejelentésén is – 36,6 milliárd forintból megvalósulnak a struktúraváltás első lépései, azaz mindjárt több is –, mint amikor azt fejtette ki, hogy a tízparancsolat betartásával a halálos betegségek 70–80 százaléka elkerülhető.

A kórházigazgatók sírva nevethetnek: november végén már 71 milliárd forint volt csak a kórházak adóssága. Ahhoz pedig évente plusz 1200–1300 milliárd forint kellene, hogy elérjük az egészségügyi kiadások EU-átlagát, ami a GDP 9,9 százaléka, azaz a magyar arány másfélszerese.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 16. szám, 2021. április 23.
LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.
LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.
Élet és Irodalom 2021