CSAK MEGBÍZHATÓKNAK

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 1. szám, 2020. január 3.

December elején a New York-i magyar főkonzulátus karrier hálózatépítési estet rendezett azzal a céllal, hogy az ott élő fiatal magyar szakembereket hazacsalogassák.  „Tárt karokkal” várják őket a hazai cégek.  Az esten a pénzügyi szektor nagyvállalatai voltak jelen; Melanie Seymour (BlackRock), Kevin Murray (Citi), Akos Janza (MSCI) és Bence Szasz (Morgan Stanley) kínált budapesti álláslehetőségeket. Azt vártam, hogy sok száz Amerikában élő magyar ostromolja majd meg a rendezvényt, de nem.  Nem azért, mert nem volt érdeklődés, hanem azért, mert mint ahogy az a dühös Facebook-bejegyzésekből is kiderült, senki nem tudott az eseményről   Azt nyilvánosan nem hirdették meg, és csupán gondosan kiválogatott ismerősök tudtak róla.

Ma már nem fordulhat olyan elő, hogy nem megfelelően szelektált meghívottak kényelmetlen kérdéseket tesznek fel a főkonzulátuson a magyar sajtószabadság, korrupció, rasszizmus vagy antiszemitizmus ügyeiről.  2017. április 7-én fiatal New York-i magyarok megneszelték, hogy a budapesti rezsimet támogató kutatók tartanak összejövetelt a főkonzulátuson, és nem általottak Orbán-ellenes tüntetést szervezni az épület elé.  Horribile dictu, Colleen Bell volt budapesti nagykövet is csatlakozott hozzájuk.  Hát hiányzik ez valakinek?

A főkonzul, Pásztor István korábban dandártábornoki rangban az Információs Hivatal polgári hírszerző szolgálatát vezette. Most New Yorkban kamatoztatja tapasztalatait, és új rendszert vezetett be.  A rendezvényeket csak az utolsó pillanatban jelentik be, ha egyáltalán bejelentik, és azokon csak gondosan szelektált és ellenőrzött meghívottak vehetnek részt.  Miután a Facebookon kritikus kommentek jelentek meg, újabban letiltották a kommentelési lehetőséget a nemkívánatos címekről. 

Akik kifogásolták a karrieresten történt előzetes szelekciót, azoknak azt üzente a főkonzulátus: „Kérjük, hogy a businessrsvp@mfa.gov.hu e-mailcímre küldjék meg nevüket, e-mail elérhetőségüket. Felvesszük Önöket a következő hasonló eseményünk meghívotti listájára és ott találkozunk!”  Pásztor dandártábornok nem kockáztat, az események a jövőben sem lesznek nyilvánosak.

Jól fizető állás Budapesten csak megbízható hazatérőnek dukál.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 31. szám, 2022. augusztus 12.
LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
Élet és Irodalom 2022