TERRORISTA

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 1. szám, 2020. január 3.

A pápai önkormányzat három helyi polgár – köztük a dunántúli református püspökhelyettes – javaslatára megváltoztatta az alsóvárosi temető mellett elhaladó hosszú utca nevét. A névváltoztatás indokául azt hozták fel, hogy Szabó Ervinnek semmi kötődése nincs a városhoz, a gyakori vezetéknév közterületek esetében amúgy is félreértésekhez vezethet. Elsősorban azonban arra hivatkoztak, hogy Szabó Ervin szélsőségesen kommunista és marxista gondolkodású volt, részt vett továbbá a Tisza István elleni merénylet kitervelésében.

A Veszprém megyei napilap erősebben fogalmazott, szerinte az utca volt névadója „szélsőbaloldali anarchista” volt. A budapesti könyvtárhálózatot is sátáni célból szervezte meg, a marxista tanok hatékony terjesztése érdekében. Nevét a „Tanácsköztársaság gyilkosai” örökítették meg azzal, hogy róla nevezték el a könyvtárhálózatot, melyet aztán a második világháború utáni kommunista diktatúra is átvett.

Az önkormányzat fideszes többsége – az ellenzéki képviselők tartózkodása mellett – elfogadta a javaslatot, mely szerint az utca ezután Tisza Kálmán miniszterelnök nevét viseli. Pápához konkrétan neki sem volt köze, de a dunántúli református egyházkerület gondnokaként támogatta a református kollégium és gyűjtemény új épületének felépítését. Ebben ma is egy hatalmas és nagy értékű könyvtár működik Isten dicsőségére.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024