Camus és a KGB

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 51-52. szám, 2019. december 19.

Pályi András Camus halála című cikkében (ÉS, 2019/50., dec. 13.) enyhe szkepticizmussal ír Giovanni Catelli olasz újságírónak a világsajtót bejáró feltevéséről, amely szerint Albert Camus nem autóbalesetnek, hanem KGB-merényletnek lett az áldozata.

Pályi a cikkben Michel Gallimard „új sportkocsijáról” is beszél. Csakhogy ez az új sportkocsi nem akármilyen autó volt, hanem a híres francia autókonstruktőr, Jean Daninos által tervezett luxuskocsi, az 1956-tól 1958‑ig gyártott Facel Vega FV3b.

A méregdrága Facel Vegának nagyon rossz híre volt autós körökben, ezt a könnyen gyorsuló, de alapjában véve megbízhatatlan géptípust sokan „guruló koporsónak” tartották. Ilyen luxusautót vásárolt magának Fran­çois Truffaut is a Négyszáz csapás című első játékfilmjének jövedelméből; 1962 decemberében ő is kisodródott az út szélére, és ripityára törte autóját. A filmrendező azonban – Michel Gallimard-ral és Albert Camus-vel ellentétben – néhány horzsolással megúszta.

A L’Autmobile című francia magazin 1960. februári száma szakértőkkel elemeztette a halálos végű balesetet; a szakértők megállapították, hogy Michel Gallimard Facel Vegájának gumiabroncsai kopottak voltak, és a kerekekben a nyomás sem volt megfelelő.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024