KÉTSZÁZALÉKOSOK

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 50. szám, 2019. december 13.

December elején az angliai NATO csúcstalálkozón ünnepelték meg a szervezet megalapításának hetvenedik évfordulóját. Ott volt Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.

A 73 éves Trump egy ebédmeghívással lepte meg kollégáit. Gáláns gesztus volt ez, és az amerikai elnök csupán egyetlen feltételt szabott. Azok ehettek vele egy asztalnál, akik a GDP-jük legalább két százalékát védelmi kiadásokra költötték. Trump kedvesen „kétszázalékosoknak” becézte őket.

A 29 tagállamból nyolc teljesítette a feltételt; Bulgária 3,25 , Görögország 2,28, Egyesült Királyság 2,14, Észtország 2,14, Románia 2,04, Litvánia 2,03, Lettország 2,01 és Lengyelország 2,0 százalék. Trumpot különösen az zavarja, hogy míg az USA a GDP 3,42 százalékát költi védelemre, addig a gazdag Kanada (1,31 százalék) és Németország (1,38 százalék) még mindig nem érik el a korábban beígért kétszázalékos szintet. Magyarország 1,21 százalékos teljesítménnyel nem kapott meghívást.

A jó hangulatú ebéden először Duda lengyel elnök beszélt, majd Trump jó barátját, Johannis román elnököt kérte fel, hogy szóljon néhány szót. Johannis azon reményének adott hangot, hogy a jövőben a többi tagország is az áhított szintre növeli védelmi költségeit. Trump megjegyezte, ő bizonyos abban, hogy fizetni fognak, különben „elkapjuk őket a kereskedelmi kapcsolatokban. Előbb-utóbb, valamilyen módon fizetni fognak.”

Egy olyan videó is kiszivárgott a csúcsról, amelyen Trudeau kanadai miniszterelnök több uniós tagállam vezetőjével viccelődik Trumpon. A mosoly hamarosan az ajkukra fagyhat, mert Trump nem viccel. Akár védővámok bevezetésével is hajlandó a nem teljesítőket jobb belátásra bírni.

Az elnök csak kétszázalékosokkal ebédel, és ebben az amerikai választók többsége is támogatja. Elvégre ingyenebéd senkinek sem jár.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 49. szám, 2022. december 9.
LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
Élet és Irodalom 2023