STÍLUSVIZSGÁLÓ

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 48. szám, 2019. november 29.

Gépi tanulási algoritmust fejlesztett ki Petr Plecháč cseh kutató, akadémikus, számolnak be róla a legújabb technológiákkal foglalkozó szaklapok. A műveletek szabályrendszere műveik alapján elemzi, hasonlítja össze az írók stílusát, azonosítja a szövegek jellegzetességeit. A stílusvizsgáló Shakes­peare‑t is lebuktatta, kiderült, hogy a VIII. Henriket nem egyedül írta – csak jegyezte –, kimutatható a szövegen: a jelenetek mintegy fele John Fletcher színpadi szerző munkája.

Ha ezt a korszakos algoritmust korábban megalkotják, s bevezetik mondjuk a magyar politikusok – tegyük fel, komolyan vett – C-típusú ellenőrzésének a részeként, megkímélhettük volna magunkat a fékevesztett fideszes törvénykezés „motorjától”, aki a CNN által összeállított plagistalista ötödik helyéig berregte fel magát, aztán egy utánfutó apró kormánypárt elnökeként is jegyzett ájtatos szarvasvadásztól, de az őszödi igazmondó eltűnt szakdolgozatából is fel kellett volna kutatni legalább egy példányt összehasonlítás végett.

Az algoritmus azonban nem vesztegeti magát holmi politikusokra, hiszen azonosítóképességének alapja a stílus, amivel ők nem igazán rendelkeznek. Hacsak a következetes helyesírási hibákat, a pökhendiséget, a mellébeszélést s a képmutatást nem tekintjük annak.

Egyébként is boldog karácsonyt, oszt’ jónapot.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 14. szám, 2023. április 6.
LXIV. évfolyam, 28. szám, 2020. július 10.
LXIV. évfolyam, 24. szám, 2020. június 12.
Élet és Irodalom 2024