A hidegháború mint újrarakott puzzle

KÖNYVKRITIKA - LXIII. évfolyam, 47. szám, 2019. november 22.

Békés Csaba: Enyhülés és eman­ci­páció. Magyarország, a szovjet blokk és a nemzetközi politika, 1944–1991. Osiris Kiadó–MTA TK, Budapest, 2019, 397 oldal, 4980 Ft

A könyv legfőbb tétele kétségtelenül a hidegháború és az enyhülés egymáshoz való viszonyának radikális újraértelmezése. Ezek alapján 1953-ig, de legkésőbb 1956-ig tartott az első hidegháború. Ezután viszont új történelmi korszak kezdődött a kelet–nyugati viszonyban: a második hidegháború, és ekkortól szinte mindent e tartós szuperhatalmi együttélési modell részeként kell vagy érdemes értelmeznünk. A hidrogénbomba 1952–1953-ban történt tesztelése, vagyis a termonukleáris korszak kezdete után ugyanis mindkét oldalon gyorsan világossá vált, hogy egy közvetlen szuperhatalmi katonai összecsapás többé egyszerűen nem lehet opció, mivel az az egész emberiség pusztulását okozhatná.  

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2021