INKOMPETENCIA

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 47. szám, 2019. november 22.

Az amerikai kongresszus demokrata többségű képviselőházában már teljes nyilvánosság közepette folyik a Donald Trump elleni impeachment-vizsgálat, amely a hivatalból történő alkotmányos elmozdítás kezdeti szakasza. A demokraták szerint Trump visszaélt elnöki hatalmával, amikor személyes belpolitikai érdekből kereste Volodimir Zelenszkij ukrán államfő választási támogatását. Hogyan? Impeachmentet érdemlő árukapcsolással: washingtoni katonai segélyért cserében kijevi korrupciós vizsgálat beindítása Joe Biden, a fő demokrata rivális és Hunter nevű fia ellen.

A kongresszusi meghallgatások első hetében a beidézett tanúk vallomásai alapján tornyosulnak a fekete felhők Trump elnök feje fölött, akinek leginkább attól van félnivalója, hogy a televízió nyilvánossága előtt elhangzó vallomások a közvéleményt még jobban ellene hangolják. Ebben a helyzetben a Fehér Ház több védekezési taktikával is próbálkozik: a vizsgálati eljárás integritásának megkérdőjelezésétől a tanúvallomások lehető legnagyobb mértékű szabotálásán át a tanúk hitelének rontásáig. Paradox módon – s talán kétségbeeséstől vezérelve – Trump némely támogatója még az elnök és kormánya inkompetenciáját is segítségül hívja a védekezés érdekében. Lindsey Graham, a tekintélyes dél-karolinai republikánus szenátor szerint a kongresszusi demokraták túl sok tudatosságot és koherenciát olvasnak bele Trump és stábja ukrán politikájába. Szerinte ebben a politikában „nincs semmiféle tervszerűség, arról nem is beszélve, hogy a Fehér Ház szakmailag alkalmatlan a neki tulajdonított kijevi quid pro quo megkomponálására”.

Hasonlóan érvel Marc Thiessen konzervatív sztárújságíró is. Szerinte azok, akik kiemelt jelentőségű, impeach­mentet követelő bűncselekményt látnak Trump Zelenszkijjel való, inkriminált kapcsolatában, figyelmen kívül hagyják, hogy az elnök valószínűleg azzal sem volt teljesen tisztában, mit akart az ukrán kollégájánál elérni. „A demokraták nagy szerencsétlenségére az elnöki inkompetencia nem impeachmentet érdemlő bűn” – mondja Thiessen arról az elnökről, aki magát „stabil zseninek” tartja, akit „az Isten mindenkinél jobb elnöknek teremtett”.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
Élet és Irodalom 2024