Levél a hercegprímáshoz

PUBLICISZTIKA - LXIII. évfolyam, 47. szám, 2019. november 22.

Az alábbi, Serédi Jusztiniánhoz írt levél jó példa arra, milyen könnyű volt még egy hosszú évtizedek óta megkeresztelkedett zsidónak is az egyesek szerint normális, polgári demokratikus Horthy-rendszerben egyik pillanatról a másikra nem egyszerűen az utcára, hanem a teljes létbizonytalanságba, halálos veszélybe kerülni. A levél írója, Fischer Gabriella 1887-ben zsidó családban született, 1904-ben szüleivel együtt katolikus hitre tért. Bécsben élt 1934-ig, és ott is ment férjhez, ezzel osztrák állampolgár lett. Hazatért Magyarországra, elvált, ezért elveszítette ekkor már, az Anschluss után a német állampolgárságát, és 1942 tavaszán a német hatóságok az útlevelét nem hosszabbították meg. Ettől a pillanattól kezdve veszi kezdetét az „idegenrendészeti eljárás”.

A kézzel, tintával írott levél eredeti példánya a Prímási Levéltár Esztergomban (PLE) található: Archivum Privatum Cardinal Serédi, 75. d. Maresch Guidóné. Az elütéseket, hiányzó betűket szögletes zárójelben pótoltam. Közreadja: Karsai László.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024