Zűrzavar

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 45. szám, 2019. november 8.

Összekuszálták a kormánypártok eszmevilágát az önkormányzati választások eredményei. A 13 éve tartó permanens győzelmi tudat utáni majdnemvereség megbénította a Fidesz és a KDNP politikusait. A bevált sémák csődöt mondtak, és a siker eddig biztos eszközei (Soros, migráns, liberális, kommunista, brüsszeli bürokraták stb.) a fél országban már semmit sem érnek. El kellene kezdeni gondolkodni, de ez 13 év kolompszót követő menetelése után egyre nehezebb. Jó példa erre a Hetvenöt éves Magyarországon az intézményesített kereszténydemokrata gondolat címmel az Országházban megrendezett konferencia. Szinte minden felszólalásban hemzsegtek a zavaros gondolatok, zűrök, zavarok és nonszenszek.

Latorcai János, a KDNP országos választmányának elnöke szerint „a 20. század uralkodó szellemi irányzata a keresztény gyökerektől megfosztott liberalizmus volt.” Érthetetlen, miért kell ekkora nettó hazugsággal és képtelenséggel előállni a nacionalizmustól, nácizmustól, fasizmustól, kommunizmustól és „létező” szocializmustól megtiport Európában és Magyarországon.

Rétvári Bence, az az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint: „Akik velünk szemben ülnek a Parlamentben a napi munkánk során, azok egy része 1919-ig tudja visszavezetni a történetét, másik részük pedig mára összenőtt velük, de még úgy kerültek a Parlamentbe, hogy felelevenítették a második világháborúban tapasztalt félelmeket az emberekben. Minden vészterhes korszakban üldözöttek voltak a kereszténydemokraták, az üldözők szellemi elődei (sic!) ma minket oktatnak jogállamból és demokráciából.” Javaslom az államtitkár úrnak, hogy ha nem akar kioktatást elszenvedni a kereszténydemokraták üldözőinek elődeitől, akkor kevesebb Marxot, Engelst, Lenint és Sztálint olvasson, és hagyjon fel  Hitler Mein Kampfjának és Goebbels műveinek tanulmányozásával.

Kövér László bízik abban, hogy Európára egy újabb katartikus, kereszténydemokrata fordulat vár, mint ahogy az történt a második világháború után, amikor ez az eszme emelte ki az embereket a nélkülözésből. A Marshall-tervről, amellyel a liberális Egyesült Államok segítette Európát, szó nem esik.

A pontot az i-re a KDNP tiszteletbeli elnöke, Surján László tette fel: „Akármilyen hibát követünk el, az ilyen megnevezés mellett (? – Sz. Gy.) rávetül a kereszténységre is. Iszonyú felelősség kereszténydemokratának lenni, másnak meg nem érdemes. Mert ma újra él a vita: jogosan használjuk-e a keresztény jelzőt?” Először is egy igazi kereszténydemokrata soha nem mondana olyat, hogy buddhistának, zsidónak, iszlámhívőnek, ateistának vagy materialistának lenni nem érdemes. Egyszerűen azért, mert egy igazi kereszténydemokratában létezik egy liberális minimum is. Másodszor ha egy kereszténydemokrata politikus hibázik, az nem vetül rá a kereszténységre. Amit Borkai elkövetett, az nem vet árnyékot Ferenc pápára és a keresztények egyházaira sem. A kereszténydemokrácia magyarországi ünnepe, Barankovics István emléke megérdemelt volna egy igazabb emlékezést.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
Élet és Irodalom 2024