NEM KERÜL, NEM ZAJLIK

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 45. szám, 2019. november 8.

Ez olvasható az ATV Fórum című műsorának adása idején, a képernyő alsó ötödében: „Kedves nézőink! Tájékoztatjuk önöket, hogy a hozzászólások adásba kerülése szerkesztés alapján zajlik. Megértésüket köszönjük.” Meg tudom érteni, ha a hozzászólásaimat csiszolni kívánják, mert borzasak vagy mosdatlan lábúak, de azt nem, hogy ezt miért ilyen körmönfont módon hozzák a tudomásomra. Nem kényszeríti őket senki, hogy a rendőrségi-jogi-hivatalos nyelvet használják a köznapi magyar helyett, s lám, ők mégis ragaszkodnak hozzá.

Nézzük egyenként, az értelmező kéziszótár magyarázatait híva segítségül. 

Kerül = ismeretlen úton-módon jut valakihez, valahová. – Hm. Nem a szerkesztőség emberei intézik az effélét, hanem ismeretlenek?

Alap = valamely cselekvés, művelet megindulását, lefolyását, ill. valamely helyzet, állapot létét biztosító legfontosabb tényező; pl. a rend alapja. Szerintem nem a szerkesztés az „adásba kerülés alapja”, hanem maga a hozzászólás. A hozzászólás pedig a módosítás (szitálás, szelídítés, pallérozás, vagyis szerkesztés) nyomán kapja meg a végleges formáját. (Arról most ne essék szó, hogy a szerkesztő nem áll mindig a helyzet magaslatán...)  

Zajlik = valami mozgalmasan, sok változással, fordulattal megy végbe. Az Országházban valóban zajlik az élet, a szerkesztői munka ennél sokkal nyugisabb.

A következő formát javasolom: Tájékoztatjuk önöket, hogy a hozzászólásaikat csak szerkesztés után írjuk ki a képernyőre [esetleg: … jelenítjük meg a képernyőn].

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 6. szám, 2020. február 7.
LXIV. évfolyam, 4. szám, 2020. január 24.
LXIII. évfolyam, 50. szám, 2019. december 13.
Élet és Irodalom 2024