Nem a szex a baj

A szexrobotok erkölcsi megítéléséről

FEUILLETON - LXIII. évfolyam, 44. szám, 2019. október 31.

Ez az unásig hangoztatott érv csak látszólag erős, valójában nagyon gyenge. Méghozzá azért, mert arra a feltételezésre támaszkodik, hogy a képmás-szexrobotok elterjedése csökkenteni fogja a szexuális abúzus és a nemi erőszak mennyiségét. Csakhogy e feltételezésnek semmivel nincs több alapja, mint az ellenkezőjének – tudniillik hogy növeli majd. Vajon mi zárja ki, hogy a képmás-szexrobotok használata afféle „kapudrogként” inkább motiválni fogja a nemi erőszak elkövetésére azokat is, akik e szexrobotok híján soha nem tennének ilyet?

De bármi is legyen a képmás-szexrobotok használatának következménye, úgy gondoljuk: még akkor is komoly erkölcsi áldozat az élethű szexrobotok engedélyezése, ha ezzel egyetlen célunk a szexuális visszaélések visszaszorítása volna. Hiszen az eddig elmondottak alapján ezzel azt szentesítenénk társadalmi szinten, hogy az emberi méltóság megsértésének egyik módja helyébe egy másik módja lépjen. Ha olyan megoldást szeretnénk találni a szexuális bűncselekmények visszaszorítására, amelyik valóban tiszteletben tartja minden ember méltóságát, akkor ennél valami okosabbat kellene kitalálnunk.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2021