A bécsi beteg

Freud és a tudattalan újrafelfedezése

FEUILLETON - LXIII. évfolyam, 43. szám, 2019. október 25.

Az álmok elemzése meggyőző eszköz a tudattalan működések létezésének demonstrálására. Álmaink egzotikusak és sejtelmesek, úgy érezzük, valamilyen rejtett jelentéssel bírnak, ami valahogy mindig kicsúszik a kezünkből. Freudnak meggyőződése volt, hogy megfejtette az álmok többezer éves rejtélyét. Az Álomfejtésben mindenek előtt saját álmait elemzi. „Neurotikus betegeim lélekelemzése közben több ezer álmot fejtettem meg, de nem ezt az anyagot szeretném az álomfejtés tanába és technikájába való beavatás során felhasználni.” „[...]  a magam álmaira kell hagyatkoznom, mint olyan bőséges és gazdag anyagra, amely egy nagyjából normális embertől származik [...]” (id. mű, 110-111.) Hogy valóban normális, azaz lelki értelemben egészséges volt-e azonban a pszichoanalízis atyja, nos, ez nagyon is kérdéses. 20 éves korától súlyos neurózissal és rendszeresen visszatérő depresszióval küzdött. Az 1890-es évek második felében súlyosbodtak tünetei. Freudot ezekben az években erős hangulatingadozások és önértékelési zavarok jellemezték, miközben értékítéletei szélsőséges módon váltakoztak.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 49. szám, 2023. december 8.
LVI. évfolyam, 11. szám, 2012. március 14.
LV. évfolyam 7. szám, 2011. február 18.
Élet és Irodalom 2024