Volker

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 42. szám, 2019. október 18.

A magyar média szűkszavúan jelentette, hogy Kurt Volker, az amerikai kormány Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja váratlanul lemondott. Nem esett szó arról, hogy Volker az Orbán-kormány „puha lobbistája” Washingtonban, és szoros kapcsolatokat ápol magyar kormánypolitikusokkal, diplomatákkal, valamint jobboldali amerikai magyar körökkel. Orbán Viktort is ismeri. Volker gyakran beszél a demokratikus értékek fontosságáról, de Budapest „demokratikus deficitje” soha nem zavarta,  sőt, 2015‑ben Orbánék védelmére kelt a képviselőház európai ügyekkel foglalkozó albizottságának meghallgatásán, amelyet az azóta megbukott, Putyin-imádó Dana Rohrabacher vezetett.   

Volker most azért került kényelmetlen helyzetbe, mert neve felmerült a Trump amerikai és Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetéséről kiszivárgott jelentésben. Trump azt kérte az ukránoktól, hogy segítsenek terhelő bizonyítékokat találni Joe Biden volt amerikai alelnökkel kapcsolatban, aki a Demokrata Párt vezető elnökjelölt-aspiránsa. Biden fia, Hunter, egy ukrán gázvállalat igazgatótanácsának tagja volt, és Trump korrupciót gyanít, Nem is alaptalanul. Ügyvédje, Rudy Giuliani nyomozott az ügyben, és Volker vele állt kapcsolatban. A demokraták Trumpot jogellenes nyomásgyakorlással vádolják, és Volker az elnök ellen inditott eljárás egyik koronatanújává vált. Egy kongresszusi bizottság nemrég meghallgatta, és ő azonnal lemondott (vagy lemondatták?) a McCain Institute-nál betöltött vezetői posztjáról is, ahol évente 329 ezer dollárt (mintegy 100 millió Ft) keresett.    

Magyar szempontból is kényelmetlen az ügy. Volker a legbefolyásosabb tagja a Fellegi Tamás nevével fémjelzett washingtoni Magyarország Kezdeményezések Alapítvány igazgatótanácsának. Magyar adófizetői forintmilliárdokkal alapították ezt a szervezetet, és Volker igazgatósági tagként dollárszázezreket hagyott jóvá az általa vezetett McCain Intézet számára is. A megkérdőjelezhető kapcsolatra az amerikai sajtó is felfigyelt. 

Volker tehetséges diplomata, remek szónok. Az egykori CIA-ügynök Magyarországon is szolgált, és imádja az országot. 2012-ben az ÉS-ben azt írta, hogy „minden rendelkezésemre álló eszközzel szeretnék segíteni ennek az országnak – függetlenül attól, hogy éppen milyen kormány van hatalmon.” (ÉS, 2012/20., május 18.) Szép szavak, de annak nincsen nyoma hogy a McCain Intézetet busásan támogató Orbán-kormányon kívül más magyar kormányt vagy pártot is támogatott volna Washingtonban. 

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 31. szám, 2022. augusztus 12.
LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
Élet és Irodalom 2022