Trócsányi professzor

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 41. szám, 2019. október 11.

Egy vonással szeretném kiegészíteni Lantai András találó arcképét (Tükör, ÉS, 2019/40., okt. 4.). Trócsányi László széles körű jogászi tevékenységének köszönhetően oktat is, mégpedig a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának alkotmányjogi kutatóprofesszoraként. Ezen a karon szerzett jogi diplomát Tiborcz István is. Az egész internetet bejárta az a videó, amelyen látható, amint a kormányfő veje az államvizsga után a Viola utcai épület előtt a járó motorral váró autóba vágja magát, és eltűnik az őt kérdezni kívánó újságírók szeme elől.

Trócsányi sikeresen egyeztette össze két munkahelye iránti lojalitását, miniszteri és oktatói tevékenységét. Az Igazságügyi Minisztérium nagylelkűen támogatta a Károli Gáspár Egyetemet. Trócsányi 2018 szeptemberében maga vette át minisztériuma nevében másik munkahelye rektorától a Károli Egyetem Támogatója Díjat.

Elgondolkodtatóak jogfilozófiai elmélkedései is. Az idei szárszói református konferencián Trócsányi Kövér László parlamenti elnök és Bogárdi Szabó István református főpásztor között ülve fejtette ki gondolatait: „Egy református fórum helyet ad, hogy beszéljünk az isteni és a világi rendről. Egy jogásznak, mint jómagam, a világi rend ismerősebb, de a kettőnek találkoznia kell. Érdekel, van-e kapcsolat közöttük, tudunk-e választ adni például olyan kérdésekre, miért van az ember a Földön.”

Magyarország kormánya Trócsányi helyét az EU biztosi székében gondolta el. A kormányzati szándék meghiúsult az európai jogi bizottság összeférhetetlenség miatt hozott határozata következtében. Trócsányi doktor jogi lépéseket helyezett kilátásba a szerinte politikai döntés ellen. Hogy a világi vagy az isteni rend megsértése miatt kíván perelni, nem mondta. De mindegy is, hiszen – tőle tudjuk – a kettőnek találkoznia kell.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024