Ízlés dolga

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 39. szám, 2019. szeptember 27.

A lap szeptember 20-án megjelent számában Radnóti Zsuzsa méltatja Marton László életművét, vázolja a fontosabb fejezeteket (Híradás egy nagy korszakról, 2019/38.). Az olvasó számára, különösen, ha színházkedvelő kortársa a színigazgató-rendezőnek és a cikk szerzőjének, a kitűnő dramaturgnak, egy hosszú és valóban termékeny pályaképet idéz fel az írás.

Radnóti Zsuzsa egészen az utolsó bekezdésig nem foglalkozik mással, mint Marton László eredményeivel, kitűnő rendezéseivel, pontosságával, megbízható színházi gazdálkodásával, más szóval erényeivel. Ebben az utolsó bekezdésben azonban nem az életművet beárnyékoló ügyekről ír, hanem arról tájékoztatja az Olvasót, hogy a Klubrádió műsorában tervezett beszélgetést lemondták, „mert a rádió vezetősége nem engedélyezi ezt a megemlékezést, Marton László halálhírét lehet közölni, de egy róla szóló megemlékezés nem hangozhat el a Klubrádióban”.

Téved Radnóti Zsuzsa, nem döntött a Klubrádió vezetősége úgy, hogy „nem engedélyezi a megemlékezést”. A rádió szakmai vezetése megvitatta, hogy mi a legkorrektebb eljárás, és egyhangú döntést hozott arról, milyen módon adja hírül a szomorú eseményt. Mert egy életpálya értékelésébe mindaz beletartozik, ami jelentős hatással volt arra a közegre, amelyben az életmű megvalósult, az erények és a gyengeségek egyaránt. A halál másnapja, a gyász pillanata nem alkalmas a tárgyilagos értékelésre, ez nem az a pillanat, amikor bárki is ítéletet mondhatna – akár felmentőt, akár elmarasztalót. Egyetértésre jutottunk abban, hogy egy elemző, értékelő beszélgetésnek nem most van itt az ideje, hanem majd egy későbbi időpontban.

Radnóti Zsuzsának joga van máshogy vélekedni, joga van az elfogultsághoz is, az Élet és Irodalomnak joga van teret adni e véleménynek, de a Klubrádiónak is joga van visszautasítani, hogy egy megemlékező interjú elmaradása lenne az egyetlen negatívum Marton pályája körül.

Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy az írásban említett műsorcím a néhai közrádióé. A Klubrádióban a Klubdélelőtt című műsorban nem került sor a beszélgetésre.

A szerző további cikkei

LVIII. évfolyam, 5. szám, 2014. január 31.
LIII. évfolyam 47. szám, 2009. november 20.
LII. évfolyam 8. szám, 2008. február 22.
Élet és Irodalom 2024